Kérdése van? Hívjon minket! +36/30 2517437

Tippek

10 tipp, hogyan fejleszd gyermeked (angol) beszédét

10 tipp, hogyan fejleszd gyermeked (angol) beszédét

Hallgatag, bizonytalan vagy hibás angol beszédű szülő hogyan neveljen angolul gyereket?!

Szeretnéd, ha gyermeked jobban és bátrabban beszélne nálad angolul?

Egyre több kutatás számol be arról, hogy a kétnyelvű gyerekek boldogabb, sikeresebb, okosabb felnőttek lesznek, sőt, bizonyos idegrendszeri betegségekre is jóval kevésbé lesznek hajlmosak idős korukban.

Azt is tudjuk, és még kutatások sem kellenek hozzá, sajnos, hogy a magyar szülők többségének önbizalom-problémái vannak, ha idegen nyelven kell megszólalniuk.

Hallgatag, bizonytalan vagy hibás angol beszédű szülő hogyan neveljen angolul gyereket?!

Szeretnéd, ha gyermeked jobban és bátrabban beszélne nálad angolul?

Egyre több kutatás számol be arról, hogy a kétnyelvű gyerekek boldogabb, sikeresebb, okosabb felnőttek lesznek, sőt, bizonyos idegrendszeri betegségekre is jóval kevésbé lesznek hajlmosak idős korukban.

Azt is tudjuk, és még kutatások sem kellenek hozzá, sajnos, hogy a magyar szülők többségének önbizalom-problémái vannak, ha idegen nyelven kell megszólalniuk.

EZ A KISLÁNY NINCS MÉG 3 ÉVES ÉS NÉZD MEG, HOGY KOMMUNIKÁL ANGOLUL!

1. BESZÉLGESS SOKAT A BABÁDDAL!

Beszélgess sokat a babával. Fontos, hogy ne affektálva, ne gügyögve tedd ezt, hanem a lehető legtermészetesebben. Kommentáld az öltözködést, evést, játékot, meg ami csak eszedbe jut. Ha nem vagy tisztában a megfelelő angol kifejezésekkel, segíthet Hasznos Andrea baba-mama szótára, ami egy szuper pdf anyag, és anyaoldalunkon, a Rhymetime.hu oldalon megtalálható és itt tölthető le.

2. FIGYELD, MIRE NÉZ VAGY MUTAT!

Nevezd meg a tárgyat, amire a baba épp ránéz. Az embereket/állatokat, akikkel/amikkel találkoztok. Az ételeket, amit szeret. Ez az úgynevezett cimkézés akkor igazán hatékony a nyelvelsajátításban, ha a baba érdeklődésének megfelelően beszélsz. Azt a szót mondd ki, ami épp megragadta gyermeked figyelmét.

3. IRÁNYÍTSD ÉRDEKLŐDÉSÉT!

A gyermek érdeklődését persze finoman irányíthatod, vedd őt körül olyan dolgokkal, vagy teremts olyan helyzeteket, amelyeknek szókincsét szeretnéd a kicsivel elsajátíttatni.

Egy szépen illusztrált eredeti angol képes mesekönyv például tökéletesen alkalmas erre a célra. Számos ilyen Usborne kiadványttudok Neked ajánlani, de mostani kedvencem a mókás, rímekbe szedett, állatmeséket tartalmazó Phonics Readers Set, 20 mesével.

Ehhez a minikönyvtárhoz tartozik egy hasznos mesefelolvasó videósorozat is, ami igazán megkönnyíti a nem angol anyanyelvű szülők dolgát!

4. MESÉLD EL NEKI, MIT LÁT!

Nem muszáj a történetet végigolvasnotokelég, ha a képeket nézegetitek együtt, összebújva és egyszerű mondatokban leírod, mi látható az illusztráción. Esetleg énekeltek 1-1 általatok ismert, kedvenc angol dalt, ami a képekhez köthető. A fent említett 20 videóban megmutatjuk, hogy mi hogyan csináljuk.

Ha pedig gyermeked saját maga is megszólal angolul, vagy rámutat az általad kérdezett képre, dicsérd meg nagyon és bátorítsd a folytatásra! A pozitív megerősítés kulcsfontosságú a korai nyelvelsajátításban (is)!

Van egy szuper, 50 angol dicséretet tartalmazó grafikánk, ha érdekel, itt megtalálod! Kattints!

5. HOGYAN LESZ A LEHETŐ LEGJOBB KIEJTÉSE?

A kiejtés fontossága. Jó, ha tudod, hogy a gyerekek 5 – más szakemberek szerint 7, vagy akár 10 – éves korukig akárhány nyelvet anyanyelvükként sajátítanak el. Képesek bármilyen komplikált nyelv összes hangzóját kiejteni, így érdemes velük sok-sok autentikus angol szöveget hallgattatni.

Vannak olyan eredeti angol gyerekkiadványok, szerencsére, amikhez hanganyag is kapható. Keresd ezeket itt!

6. MIT SZÓLNÁL EGY KÖZÖS TITKOS NYELVHEZ?

Annál is inkább szükséged lehet ilyen kiadványokra, hogy a Te kiejtésed is fejlődjön! Mind a Te, mind gyermeked érdeke ez… Mert ugyebár félő, hogy a Te angol kiejtésed nem a legjobb… pontosabban Te félsz tőle.

Legalábbis ez a tapasztalatunk, MI, MAGYAR FELNŐTTEK FÉLÜNK IDEGEN NYELVEN KOMMUNIKÁLNI, MERT LEHET, HOGY NEM LESZ TÖKÉLETES A MONDANDÓNK

Szerencsére, a gyerekednek nem lesz ilyen “parája”, ha segítesz neki játékosan elsajátítani az angol nyelvet! Ő csak énekelni, mutogatni, szavalni, ugrálni, sikongatni fog és nagyon boldog lesz, hogy foglalkozol vele. Lesz egy közös titkos nyelvetek!

7. TE VAGY A MINDEN!

Fontos azonban tudnod, hogy a gyerekek leginkább az élő beszédből tanulnak, figyelik a szájmozgásunkat, gesztikulációnkat. Ezért kell szépen artikulálva, mosolyogva, gyermeked szemébe nézve kommunikálnod vele angolul is, a lehető legtermészetesebben.

Ha félsz attól, hogy nem tökéletes a kiejtésed, gondolj arra, hogy tulajdonképpen senkinek sem az… és nem is a kiejtés számít igazán, hanem, hogy az angol a természetes kommunikáció eszközévé váljon.

Ettől függetlenül, fejlesztheted magad, amiben nagy segítségedre lesz a Baby English Mind Map, ami egy angol mondóka elmetérkép, hozzá tartozó, énekes videókkal. Itt tudod letölteni ezt a hasznos anyagot.

8. TÖRD MEG A NAGY MAGYAR ÁTKOT!

Na meg azért, hogy “megtörjön az átok” és gyermeked mindig jól érezze magát, ha idegen nyelven kell megszólalnia. Szeressen angolul beszélni, sőt, létezni. Ne feledd, a gyerekek azt utánozzák, amit mutatunk nekik. Ne mutass tehát félelmet!

Ha bátorításra, közösségre van szükséged ehhez, javaslom, találkozzatok más családokkal is, akik hozzátok hasonlóan gondolkodnak a többnyelvűségről! Fontos a támogatás, ezt Rhyme Time angol zenebölcsi foglalkozásainkon is érzékeljük. 

Rhyme Time playdate

Bár nagyon igyekszünk, sajnos Rhyme Time és Jump&Fun foglalkozásaink még nem érhetőek el mindenhol. Ezért alapítottuk meg a Rhyme Time At Home VIP Clubot is, amihez egy virtuális szülői tanulócsoport is tartozik. Számos online programot (kihívást) dolgoztunk ki azoknak a szülőknek, akik otthon is játékosan de következetesen “tanítják” gyermekeiket angolra segítenek a babájuknak az anyatejjel magukba szívni az angolt. Egyre több olyan család is csatlakozik hozzánk, ahol nagyobbak a gyermekek.

9. BÁBELI ZŰRZAVAR A GYEREK FEJÉBEN?

Ne félj attól, hogy “összezavarod” gyermekedet azzal, hogy angolul is beszélsz hozzá!  Petri Barbi, a Rhyme Time alapítója erről így vélekedik: "Többnyelvű családoknál töltöttem éveket nanny-ként, erről több interjúban is meséltem, és “leesett az állam”, amikor a két szememmel láttam, sőt, két fülemmel hallottam, milyen élvezettel és természetességgel képesek a kicsik egyszerre több nyelvvel zsonglőrködni.

AKKOR HATÁROZTAM EL, HOGY ÉN IS ÍGY FOGOM NEVELNI A GYEREKEIMET. AZÓTA NEM CSAK, HOGY A SAJÁTJAIMMAL FOGLALKOZOM ANGOLUL, DE MÁS MAGYAR CSALÁDOKNAK IS SEGÍTEK ABBAN, HOGY EGÉSZEN KORÁN NEKILÁTHASSANAK TÖBB NYELV ÁTADÁSÁNAK."

Petri Barbara, báránnyal

10. A KÖZÖS ÉLMÉNYEK RÖGZÍTÉSE FONTOS!

Vezessetek közösen angol élménynaplót! A közös sikerekből és esetleges kudarcokból sokat tanulhattok, fejlődhettek. És milyen jó is együtt alkotni, ragasztani, fényképeket rendezgetni.

Egy izgalmas, új, közös világot teremthettek együtt, ami, bár csak a tiétek, elősegíti azt, hogy később gyermeked bátran és könnyedén elérjen a való világ bármely pontjára!